Maandag, 12 februari 2019 - Elzenhagen, lerarenkamer tijdens de briefing - Na de mededelingen voor de dag, het verwelkomen van de invallers voor zieke collega's en de vragenronde voor prakische zaken, wilde juf Jolande nog even iets laten zien aan het team naar aanleiding van de eerste 'Kunstkijkles' van het huidige thema 'Staatsinrichting' in de groepen 7 en 8.  Het resultaat, dat juf Jolande vanmorgen liet zien, was inderdaad verbluffend. Terecht, dat ze trots op haar leerlingen is ... Hieronder tekst en uitleg van juf Jolande zelf en een prachtig voorbeeld van wat er nu in groep 8B aan de muren hangt!

Donderdag 7 maart hebben we samen naar een bijzonder schilderij gekeken tijdens een les 'Kunstkijken', dat in 1650 halverwege de Gouden Eeuw is geschilderd door de schilder Jan Asselijn. Hij schildert hier een verhaal van een boze zwaan en een hond. Later is daar een politiek verhaal aan vastgekoppeld. Dat kunnen we zien aan de woorden in het schilderij. Als we goed kijken, lezen we boven de hond ‘de vijand van de staat’. Een mooi doek voor bij ons thema.

Na het Kunstkijken hebben de leerlingen de opdracht gekregen het schilderij na te tekenen. Voordat wij aan deze uitdagende opdracht begonnen, hebben we les gehad in schetsen vs tekenen en hoe je schaduw kunt toevoegen. Daarna hebben we een voorbeeld gekregen van het schilderij en een leeg tekenblaadje. Deze moesten beiden in een gelijk aantal hokjes worden gevouwen, zodat we een raster kregen. Dit raster ondersteunde ons tijdens het tekenen. De resultaten zijn werkelijk verbluffend geworden, komt u ook even kijken in het lokaal van groep 8B?

 
(Raadpensionaris Johan de Witt beschermt de Staat van Holland tegen de vijand - klik hier voor meer info.)

 

GR8B - De Zwaan van Jan Asselijn