De herfstvakantie staat weer voor de deur, al lijkt het soms wel winter. Na de vakantie begint de feestperiode weer. In alle groepen begint na de vakantie dan ook het thema “Feest”. Hoe dit ingevuld wordt is voor elke groep weer anders, maar dat hoort u tegen die tijd. Nu eerst van alles over de afgelopen periode.
 
Themanieuws

Groepen 1/ 2 “het ziekenhuis”
Bezoek aan het Boven IJ
Twee weken geleden zijn alle groepen 1-2 op bezoek geweest naar het BovenIJ Ziekenhuis. 
In het kader van het thema 'het ziekenhuis', was het extra interessant om met de klas nu eens naar een echt ziekenhuis te gaan. En dat zo dicht bij school!
 
We werden met open armen ontvangen: er was een speciale speelruimte ingericht, waar de kleuters zich mochten verkleden als dokter, compleet met schort, muts en mondkapje. Pop Harry kon worden onderzocht of weer beter gemaakt worden met de spullen uit de dokterskoffer. De babypop kreeg een schone luier, de fles en natuurlijk een pleister. Het poppenhuis was even een echt ziekenhuis met ambulance. Vol overgave gingen de kinderen aan de slag.
Er waren ook twee pedagogische medewerkers aanwezig die de kinderen, met behulp van een giraffe, vertelden hoe de voorbereiding op een operatie in zijn werk gaat.
 
 Het bezoek aan het BovenIJ ziekenhuis past goed in alle activiteiten die we organiseren rondom het thema. In het ziekenhuis konden ze kennis maken met de onderwerpen die we de afgelopen periode geleerd en gezien hebben. Natuurlijk praten we ook na over het bezoek en gaan we in de klas aan de slag met de verhalen van de kinderen. Het was een leuke ervaring en de kinderen waren behoorlijk onder de indruk. De medewerkers van het ziekenhuis waren onder de indruk van hoeveel informatie de kinderen al hadden opgepikt rondom dit thema. Zelfs moeilijke woorden als stethoscoop, röntgenfoto's en narcose, werden door de kinderen benoemd.
 
Zowel door de kinderen als door de werknemers is het bezoek als erg positief ervaren. Wellicht mogen we in de toekomst nog eens terug komen! Het stond zelfs in de krant. Klik hier voor het artikel

Bezoek aan het Stadsarchief
Elzenblad 16-10-2015

Afgelopen dinsdag en woensdag zijn de groepen 1-2 op excursie geweest naar het Amsterdamse Stadsarchief. Daar is momenteel de tentoonstelling "tussen Ziek en Beter" te zien. Een tentoonstelling over de geschiedenis van het Emma Kinderziekenhuis, dat dit jaar 150 jaar bestaat. Deze tentoonstelling is speciaal voor het bezoek van de groepen 1-2 van ABBS Elzenhagen aangepast aan het niveau van 4 tot 6 jarige. Kinderen hebben met eigen ogen kunnen zien en ervaren, hoe een ziekenhuis er lang geleden uit heeft gezien. Vroeger ging het er toch een beetje anders aan toe dan tegenwoordig..... Op onze site vindt u foto’s en andere verhalen. Klik daarvoor hier.
 
Groepen 3 en 4 "de eerste stoomtrein"
Deze week hebben de groepen 4 kussens gemaakt samen met Noordjes Kinderkunst. Ze hebben allemaal tekeningen gemaakt over hun bezoek aan de NDSM werf en deze zijn met een zeefdruk op kussens terecht gekomen. Het ziet er supermooi uit! 

Elzenblad 16-10-2015 Elzenblad 16-10-2015

Groepen 5 en 6 “Burgers en stoommachines”
De groepen 5 en 6 zijn afgelopen week met de trein naar station Haarlem geweest. In 1839 werden de oudste stations van Nederland gebouwd, die van Haarlem en die van Amsterdam. De reis ging dus over de eerste spoorverbinding van Nederland. In het station kregen de kinderen een rondleiding. Het waren leuke dagen en iedereen heeft er weer veel van geleerd!
 
Elzenblad 16-10-2015

Uitvindingenwedstrijd
Heel veel kinderen hebben meegedaan met de uitvindingenwedstrijd. Wat is er goed nagedacht en wat zijn er mooie knutselwerken uit gekomen! Vandaag zijn de prijzen uitgereikt voor de beste uitvindingen van Elzenhagen. De jury bestond uit meester Thomas en juf Tanja. Zij vonden het hartstikke moeilijk om te kiezen, want eigenlijk zou de hele school een prijs moeten krijgen “Beste uitvindersschool van Nederland”! Uiteindelijk hebben toch 4 kinderen gewonnen. Dit zijn Eeke uit groep 1/ 2 C met haar “Hartluister”, Dieylani uit groep 4A met zijn steen waar lucht uit komt zodat je kan zweven, Shouna uit groep 6A met haar vaas waar je de bodem af kan schroeven en Imme uit groep 7B met haar "Handy-cap" (een muts waar je allemaal handige dingen in kan doen als je naar de jungle gaat). Gefeliciteerd met jullie prijs!

Elzenblad 16-10-2015
 
Gymschoenen
Op Elzenhagen is het verplicht gymschoenen te dragen bij de gymles. Dit is niet alleen hygiënisch, maar voorkomt ook blessures. We merken dat best veel kinderen geen gymschoenen hebben. Soms komt dat omdat de schoenen te klein zijn en ze dit niet tegen hun ouders zeggen. Controleer daarom regelmatig of de schoenen nog passen en schaf nieuwe aan als dit noodzakelijk is.
 
Op tijd komen
Na de vakantie is iedereen uiteraard weer op tijd. Daar gaan we helemaal vanuit! In onze schoolgids staat dat we verwachten dat alle kinderen in de klas zijn om 8:40 en dat ouders dan de klas verlaten. We zien echter nog te vaak dat men net op het randje binnenkomt. Als je om 8:44 nog de school binnen stapt kan je natuurlijk nooit om 8:45 klaar zitten voor de les. Na de vakantie dus graag extra aandacht hiervoor. Wie de schoen past….
 
Koelkastkalender
Het heeft even geduurd, maar na de herfstvakantie is de koelkastkalender weer klaar. Bij Latifa hangt er al één aan de deur. Hierop kunt u onder andere zien dat in de weken 47 en 48 oudergesprekken gepland zijn.
 
Ideeënbus
In de hal staat een ideeënbus. Hierin kunt u ideeën kwijt voor de Oudervereniging. De opa van Feline uit groep 1/ 2 C heeft deze bus, in de vorm van het Elzenblad, gemaakt. Dank u wel! 
 
Een bericht van de MR 
In de MR vergadering van 8 september 2015 hebben wij het onder andere gehad over het privacybeleid van foto’s op de website en Facebook. Wij hebben daarnaast de jaarplanning bepaald voor schooljaar 2015-2016. Hierin staat dat de tevredenheids- enquête van vorig jaar nader wordt besproken dit schooljaar.
Bovenal zal de focus dit jaar liggen bij de veelbesproken invoering van de CAO, het continurooster en wat dit voor zowel de leerkrachten, de leerlingen als de ouders zal betekenen.
 
Tijdens de afgelopen vergadering van 6 oktober 2015 zijn de volgende onderwerpen besproken;

CAO en de mogelijke consequenties; Er is een stroomschema gemaakt en wij zullen u tijdig op de hoogte houden hoe ver het hiermee staat. We zullen eerst informatie inwinnen op verschillende manieren. Daarna zullen we de opties met u delen om vervolgens een verantwoorde keuze te kunnen maken.

Het (half)jaarplan is definitief vastgesteld met de onderwerpen voor het komende halfjaar, onderaan dit bericht kunt u lezen wat de onderwerpen zullen zijn. Mocht uw interesse gewekt zijn voor een bepaald onderwerp, bent u natuurlijk van harte welkom om die vergadering bij te wonen.

De Medezeggenschapsraad (MR) heeft in het overleg  van 6 oktober haar jaarverslag van afgelopen schooljaar (2014-2015) afgerond. In dit jaarverslag dat dit jaar voor het eerst is gemaakt, wil de MR jullie informeren over de onderwerpen die het afgelopen schooljaar onze aandacht hebben gehad. Als MR vinden wij de communicatie met ouders/ verzorgers erg belangrijk. We zijn daarom benieuwd naar jullie reacties. Laat het ons weten door ons aan te spreken of via ons e-mail-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Uiteraard horen wij ook andere vragen en opmerkingen over zaken die op school spelen graag van jullie. Voor het jaarverslag klik hier

Onderwerpen voor de komende MR-vergaderingen

01-12-2015 PR-Marketing, CAO
12-01-2015 Financiën/Jaarrekening/Begroting, CAO
02-02-2015 Controle inspectierapport/plan van aanpak, CAO

Een verwijzing naar de notulen van deze vergadering zijn te vinden zijn onder het kopje Medezeggenschapsraad op de website van onze school.
 
Tot horens, de MR.
 
Fietsenstalling
In de fietsenstalling zijn de afgelopen tijd enkele vernielingen aangericht. We zijn bezig om uit te zoeken hoe dit is gegaan en zullen aan de hand van de uitkomst uiteraard maatregelen nemen.
 
Belangrijke data
Oudergesprekken                           16- 27 nov
Studiedag                                        30 november
Sinterklaas                                       4 december