Beste ouders en kinderen,
In deze nazomer bruist Elzenhagen weer van de activiteiten. We hebben wat pech met zieke leerkrachten, maar gelukkig kunnen we dat goed opvangen. Veel plezier weer met het lezen van dit Elzenblad.
 
Telefooncirkel
In alle groepen is deze week de telefooncirkel op papier uitgedeeld. Voor de zekerheid en uw gemak is deze vandaag ook per e-mail naar alle ouders en verzorgers verstuurd. Alleen ouders en verzorgers van groep 4A moeten nog even wachten. In verband met de afwezigheid van juf Susanne, krijgen zij deze volgende week toegestuurd.
 
Nieuwe Klassenouders bekend
Nagenoeg iedere groep heeft nu klassenouders en vanochtend heeft de eerste van twee startbijeenkomsten plaatsgevonden. Binnenkort zullen zij zichzelf even per e-mail aan u voorstellen, zodat ook u weet, wie de klassenouders zijn in de groep van uw kind(eren). Net als vorig jaar, krijgen de klassenouders de e-mailadressen van ouders en verzorgers van 'hun' groep. Mocht u er bezwaar tegen hebben, dat de klassenouders uw e-mailadres hebben, zou u dit dan uiterlijk voor dinsdag, 6 oktober willen doorgeven? Het beste kunt u dit doen door even een e-mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van uw naam en de naam van uw kind. Wij zorgen er dan voor, dat uw e-mailadres uit deze lijst verwijderd wordt.
 
Actie voor vluchtelingen
Zoals u hebt gemerkt is er afgelopen week veel aandacht geweest voor vluchtelingen en is er een sponsorloop en een braderie georganiseerd. Deze activiteiten zijn geheel op initiatief van leerlingen uit groep 8 tot stand gekomen.

Elzenblad 02-10-2015

Hieronder een verslag van meester Bart:
 
Terwijl ik dit achter mijn computer tik, voel ik mij trots. Trots op alle kinderen, de ouders en de collega’s die van deze actie zo’n geweldig succes hebben gemaakt. Wat een tomeloze inzet, al die energie is al een hele opbrengst an sich. Als kersverse directeur heeft dit op mij veel indruk gemaakt.
Gelukkig konden we vanwege het prachtige weer vanmiddag naar buiten. Kinderen van de groep 7B en van de groep 3A hadden nog heerlijke hapjes gemaakt om te verkopen. Ook zijn er nog wat loten verkocht voor het schilderij en zijn een paar kinderen geschminkt. Het schilderij “Ik Geloof In Jou” is gewonnen door een ouder.  We kregen zelfs bezoek van een ware artiest : Daniël. Een professionele zanger uit de buurt die mee heeft gedaan met het Junior Songfestival. Al met al een geslaagde braderie.
Dan nu het geld dat we hebben opgehaald, tot nu toe dan, want de sponsorgelden moeten nog ‘binnenlopen’. Voor het inleveren van de PET flessen hebben we 36 euro opgehaald. Voor de loten, de hapjes en de armbanden hebben we in totaal 517,60 euro opgehaald. Als grote verassing kregen we nog 750 euro van de oudervereniging. Dit geld was nog over en was bedoeld voor goede doelen. Dan zitten we bij elkaar al op een dikke 1300 euro.
Er is nog een schatting gedaan, n.a.v. een aantal groepen die al het eindbedrag hadden berekend van het sponsorlopen. Dit komt dan op een bedrag van ongeveer 3000 euro in totaal. Dat geld moeten we uiteraard nog wel krijgen. Daar hebben de kinderen hun best voor gedaan en dat moeten ze nu gaan ophalen. Het zou mooi zijn als deze bedragen de komende week worden opgehaald. In totaal verwachten we dus zeker 4300 euro. Dat is een mooi resultaat!
 
Hartelijke groeten van meester Bart

Elzenblad 02-10-2015
 
We willen alle sponsors en anderen die zich hebben gezet ook bedanken:

  • Noortje Huige - schilderij ter beschikking gesteld voor de loterij
  • Landmarkt - gratis appels ter beschikking gesteld voor de kinderen tijdens de sponsorloop
  • Opa Ad, vader van moeder Rian - de prachtige nieuwe ideeënbus
  • Amsterdams Ballonnen Bedrijf van Marleen Spek voor de prachtige Elzenhagen pilaren voor tijdens bij de ingang van de Braderie
  • Kids Actief voor de geluidsinstallatie voor tijdens de sponsorenloop, de Braderie en de grote Actie Show op het plein
  • Daniël Hazelhoff, finalist van het junior songfestival 2015 voor zijn gratis optreden tijdens de grote Actie Show op het plein

Kamp groep 8
Vorige week is groep 8 op kamp geweest naar Texel. De ene dag regen werd gecompenseerd door 2 dagen prachtig weer. Er is (uiteraard) weinig geslapen en veel plezier gemaakt. Ook werden Eco Mare bezocht en was er een boottocht met een garnalenboot waarbij ook zeehonden werden gespot. Het was weer een geslaagd kamp waar iedereen die mee was met veel plezier aan terugdenkt.

Elzenblad 02-10-2015
 
Themanieuws
Groepen 1/ 2 “ het ziekenhuis”
Voor de groepen 1/ 2 komen er twee leuke weken aan. Komende week gaan ze op bezoek bij het Boven IJ ziekenhuis. Ze krijgen daar een rondleiding en mogen dan gaan kijken hoe het er in een echt ziekenhuis aan toe gaat.
De week erop gaan ze naar het Stadsarchief. Daar is nu de tentoonstelling “Tussen Ziek en Beter, verhalen uit het Emma Kinderziekenhuis 1865-2015”  te zien. Hoe ging het eraan toe vroeger in het ziekenhuis? Ze gaan het allemaal zien!
 
Groepen 3 en 4 “de eerste stoomtrein in Nederland”
De groepen 4 zijn vorige week naar het NDSM terrein geweest. Daar zijn nog veel dingen te zien uit de tijd van de industrialisatie. De scheepswerf is nog goed te zien. In de klas zijn ze aan de slag met Noordjes Kinderkunst. Er worden mooie dingen bedacht en in de week voor de vakantie zal daarvan een tentoonstelling zijn.

Elzenblad 02-10-2015

Elzenblad 02-10-2015
 
Groepen 5 en 6 “De tijd van burgers en stoommachines (de 19e eeuw)”
Ook de groepen 5 en 6 gaan op stap. Zij gaan met de trein naar Haarlem en zullen in het station daar een rondleiding krijgen.
 
Nieuwe juf
Deze week is juf Richelle begonnen met het geven van gymlessen. Zij zal 4 dagen per week op Elzenhagen werken. We wensen haar en de kinderen veel plezier!
 
Studiedag
Komende woensdag is er een studiedag voor het team. De groepen 3 t/m 8 zullen zich in de ochtend bezig gaan houden met de nieuwe rekenmethode. Er komt iemand van OinO om scholing te geven en vragen te beantwoorden die leven in het team. De onderbouw zal zich bezig gaan houden met het inrichten van een thema. Ook hiervoor komt iemand van OinO om een training te verzorgen.
In de middag komt leermotivatie en de “growth mindset”  aan bod en tot slot gaan we nog een uurtje sporten. Ook meesters en juffen hebben tenslotte beweging nodig!
 
Day a Week School
Op Elzenhagen hebben afgelopen jaar twee leerlingen meegedaan aan de Day a Week School (DWS). De DWS is een school voor meer- of hoogbegaafde leerlingen.  De leerlingen van de DWS komen één dag per week bijeen met ontwikkelingsgelijken van verschillende scholen. Het lesmateriaal is vooral gericht op wiskunde en wetenschap, taal, filosofie en denkstrategieën. Hiernaast wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling van studievaardigheden en zijn er activiteiten om de sociale vaardigheden en persoonlijke reflectie te versterken. De leerlingen worden via een speciale procedure geïdentificeerd, waarbij het IQ niet richtinggevend is.
 
Elzenhagen kan voor komen jaar twee nieuwe leerlingen aanmelden uit de groepen 5 en nog twee leerlingen op een wachtlijst plaatsen. Vanaf januari kunnen die kinderen beginnen op de DWS in Amsterdam Noord.

 Elzenblad 02-10-2015

Komende week nemen we de identificatieprocedure af in de groepen 5. Dan worden de ‘Hersenkrakers’ afgenomen Dat zijn opgaven waarbij kinderen vooral kunnen laten zien of ze enthousiast worden van uitdagende opdrachten en of ze het leuk vinden om hard na te denken en creatieve oplossingen te verzinnen. Kinderen waarvan de leerkracht, IB en directie denken dat ze in aanmerking komen voor de DWS en die de Hersenkrakers goed maken, die worden voorgedragen aan het ABC. U kunt uw kind dus niet zelf aanmelden. Bij het ABC maken ze in overleg met leerkracht en IB de uiteindelijke keuze voor de kinderen die aangemeld kunnen worden. Alleen de ouders van kinderen die voorgedragen worden, worden door de leerkracht geïnformeerd en krijgen later uitgebreide informatie van de DWS.

Belangrijke data
7 oktober                               Studiedag
16 oktober                             Kinderen om 12:00 vrij
                                              (let op: niet de hele dag!)
17 oktober- 1 november       Herfstvakantie